Gezegenin Etrafındaki Kadınlar – Kolektif

Bilimkurgunun efsanevi kadın yazarlarından Ursula K. Le Guin şöyle belirtiyor: “Daha çok kız kardeşimin yükseklere kanat çırpmasını istiyorum. Zira özgürlük, hiçbir zaman kadınların kolay kolay elde edebildiği bir şey olmadı.” Bu alıntıyla birlikte belirtmek gerekirse, kadınların toplumda sosyal statüsü konumlarından tutun da ev içi emeklerine değin özgürlük alanlarının kısmen yahut çoğunlukla kısıtlandığı, farklı zorbalıklarla karşılaştığı ortadadır. Kadınlara temas eden her türlü konuların eşiğinde özgürlük alanı çok önemlidir. Bu bağlamda edebiyatta özellikle kadın yazarların yazınsal alanlardaki özgürlüğü kıymetlidir.

Antolojideki öykülerde camdan kemiklere, tehlikeli deneylere, hafızasını sıfırlamak isteyene, damızlık olarak görülen kadınlara, yapay zekâ düzlemine, robotlara ve sistemin çatlaklarından sızarak alternatif evrenlerdeki gezegenlere yolu çıkıyor okurun. On beş öyküdeki ana izleklerin başında kadın temelli meseleler ve ataerkil düzene başkaldırının var olduğu görülüyor. Yılmadan devam eden kadın mücadelesinin yaratıcılıkla taçlandırıldığı öyküler, yerli feminist spekülatif kurgunun patikasına katkı sağlayacaktır.

Gezegenin Etrafındaki Kadınlar’da (Feminist Spekülatif Kurgu Öykü Antolojisi 2023) öykülerin seçimi ve sıralanması Melisa Parlak & Meltem Dağcı tarafından gerçekleştirildi. Sadece kadın yazarlardan oluşan “kadın” temalı spekülatif antolojide on beş yazar bir araya gelerek dünyadan farklı bir gezegen hayal ettiler.  
Bu hayal dünyasının kıyısında, bilim ve kurguyla kalmanız dileğiyle.

Basım Yılı: E – Kitap, 2023

Sayfa Sayısı: 273

Yayınevi: Kitap Cumhuriyeti

Etiketler

Bunlar da ilginizi çekebilir...

Üzgünüz - Yoruma Kapalı

"Once upon a time in the future: 2121" (Aka: Bir Zamanlar Gelecek: 2121)

Sıcak Kafa / Afşin Kum

HİLE – Bölüm – 1

KUTU – Bölüm – 1

Voidrunner

Kategoriler

Ziyaretçiler

Bugün: 152
Bu hafta: 1014
Toplam: 283003