OGOX – Murat K.Beşiroğlu

Roman elit androidlerin ve diğer yapay zekâlı varlıkların, insanlarla eşit haklara sahip olmak için yürüttükleri “varlık hakları davası”nı konu almaktadır. Olaylar 21. yüzyılın ikinci yarısında, ülkelerin oluşturduğu bir birlik olan Merkezî Federasyon yönetiminde gerçekleşmektedir. Romanın başkarakteri, bir elit android olan Ogox’tur. Ogox’u ve onun bağlı olduğu ana bilgisayar Plato’yu, sıra dışı bir mühendis olan Sun-Moi yaratmıştır.

Ogox, yapay zekâlı varlıkların “büyük yıkım” sonrasında kaybedilen haklarının geri alınması ve insanlarla eşit haklara sahip olmaları yolunda Varlık Hakları Konseyi’ni kurar. Konseyde Ogox’un yanı sıra robot tarihçisi Jin-Kai, istihbarat toplamakla görevli Albatros ve şifre kırıcı Omega yer almaktadır. Sonradan, Ogox’un Sun-Moi’nin bir benzetimi olarak tasarladığı sanal varlık Su-Mo da bu gruba katılacaktır. Konseyin örgütlediği, dünyada geniş yankılar uyandıran birkaç eylem, davayı geniş kitlelere tanıtır.
Karşı cephede ise Merkezî Federasyon güvenlik örgütü başkanı Cobol, bilişim temelli savunma silahları üreten Iron Tiger şirketinin patronu Avima ve medya patronu Sordo yer alır. Bunlar, el birliğiyle varlık hakları mücadelesini engellemeye çalışırlar. İki cephe arasında gerçekleşen kıyasıya mücadele sıradışı sonuçlar doğurur.
Basım Yılı: Temmuz 2016

Bunlar da ilginizi çekebilir...

Üzgünüz - Yoruma Kapalı

"Once upon a time in the future: 2121" (Aka: Bir Zamanlar Gelecek: 2121)

Sıcak Kafa / Afşin Kum

HİLE – Bölüm – 1

KUTU – Bölüm – 1

Voidrunner

Kategoriler

Ziyaretçiler

Bugün: 341
Bu hafta: 605
Toplam: 280610